Het initiatief

Het platform VenloBokashi is ontstaan na een vraag van een bewoner uit Venlo die geen gescheiden GFT-container tot haar beschikking had. Met de Bokashi keukenemmers kun je zelf het afval scheiden en benutten. Zo verrijk je de bodem met gezonde bacteriën en micro-organismen, goed voor mens, dieren en planten. Er werd besloten een roterend fonds op te zetten om zoveel mogelijk mensen deze kans te bieden en het idee zo wijd mogelijk te verspreiden. De uitdaging is:  “de hele wereld aan de Bokashi.”

Het was Maaike van Strijp die aan de basis stond van dit initiatief en zij heeft jarenlang een grote rol gespeeld hierbij. De uitdaging wordt inmiddels door steeds meer mensen herkend en opgepakt. Helaas hebben we in 2020 afscheid moeten nemen van Maaike, maar met alle activiteiten rondom het bewust omgaan met afval en werken aan een gezonde leefomgeving,  hebben we aan haar een blijvende herinnering.

Roterend Fonds

We streven naar zoveel mogelijk gebruikers van de Bokashi-keukenemmers. Maar, zoals dat met veel veranderingen gaat, is het vaak toch even wennen. Daarom hebben we een roterend fonds opgericht. Om de drempel te verlagen kunnen bewoners van Venlo E.O. via dit roterende fonds de emmers een half jaar uitproberen. We geven de Bokashi keukenemmers dus zes maanden in bruikleen. Als je na die zes maanden ontdekt hebt dat het niks voor je is, lever je de emmers gewoon weer in. Ben je na die zes maanden enthousiast en wil je ermee verder, dan betaal je het openstaande bedrag en kunnen wij weer een nieuwe toekomstige gebruiker op weg helpen. Van alle deelnemers aan het roterend fonds heeft 95% na die zes maanden aangegeven ermee verder te willen en betaald. We ontmoeten dus erg veel enthousiasme. Daarnaast worden er ook steeds meer Bokashi keukenemmers als (verjaardags-)cadeau geschonken. Goed idee!

Ondersteuning

We bieden ondersteuning door alle vragen over het maken van Bokashi te beantwoorden, en door andere verhalen met iedereen te delen. Kijk maar eens bij: Vragen & Antwoorden. Het gaat daarbij om wat verdere uitleg over het proces, maar meestal vooral over praktische vragen en toepassingen van de Bokashi en het Bokashi-vocht.

Ook met het contact-formulier kunnen vragen worden gesteld die persoonlijk beantwoord, maar ook centraal (anoniem) in het blog geplaatst worden. Met dit blog kunnen wij er voor zorgen dat de website actueel blijft en dat daarnaast op zoekmachines als Ecosia© en Google© informatie over Bokashi en dit initiatief gevonden wordt.

jouw vraag →

Scroll to top