Bokashi Emmers

De bokashi emmers

De Bokashi-keukenemmerset bestaat uit twee emmers en Bokashi-starter (zemelen). Terwijl je in een emmer je afval verzamelt kan in de andere emmer het organisch materiaal verder fermenteren. Als emmer-2 vol is (na bijvoorbeeld twee weken), is emmer-1 klaar met fermenteren. Zie ook hieronder bij “Bokashi in Beeld”

De Bokashi-starter zorgt dat het organisch materiaal gaat fermenteren. Op de bodem van de emmer zit een zeef waardoor het overtollige vocht kan worden opgevangen in een bakje. Er zit ook een schepje bij om een dunne laag starter goed te kunnen verdelen over het materiaal. Er zit een aandrukplaatje bij de set om alles goed aan te kunnen drukken, want fermenteren gebeurt zonder zuurstof.

Wat kan er in de Bokashiemmer

Eigenlijk bijna alles

Wat is geschikt

  • fruit en groente
  • gekookt eten
  • kaas en yoghurt
  • eierschillen
  • brood
  • koffiedik
  • citrus- en bananenschillen
  • aardappelschillen
  • bloemen- en plantenresten
  • vis- en vleesresten

Wat is ongeschikt

  • Vloeibare resten zoals azijn, soep, sap, melk, olie en water
  • Grote botten
  • Papier
  • afbreekbaar (“compostable”) plastic

Strooi op de bodem de bokashi starter.

Doe het keukenafval in de emmer. Hoe kleiner de stukjes hoe beter het proces van fermenteren verloopt.

Stooi op iedere laag afval een dunne laag bokashi starter.

Lagen bokashi-starter en organisch materiaal worden laag voor laag verzameld in de bokashi emmer

Ieder laag goed aandrukken zodat het een compacte massa wordt, zonder lucht (zuurstof) erin.

bokashi-sap kan wordt tussentijds afgetaft tijdens het fermentatie proces en kan gebruikt worden als vlooeibare bemester

Tap met het kraantje regelmatig het vocht af. Gebruik deze als vloeibare bemesting.

bokashi-sap kan verdund gebruikt worden als bemester voor alle planten

Verdun het bokashi-vocht met water in een verhouding van 1:50  of 1:100 voor gebruik bij de planten. Dit is ongeveer 1 of 2 eetlepels per liter water. Het is geschikt voor de tuin en ook voor planten in een pot.

verzamelde materiaal in de bokashi emmer klaar om 2 weken gesloten worden voor fermentatie

Laag voor laag wordt de emmer gevuld. Steeds weer druk je de laag stevig aan.

De bokashi-emmer word luchtdicht afgesloten om zo 14 dagen verder te fermenteren

Sluit de bokashi-emmer goed luchtdicht af. Eenmaal vol, laat de emmer dan minimaal 2 weken gesloten staan om te fermenteren. Tap in deze tijd wel een paar keer het vocht af.

organisch materiaal in de bokashiemmer na 2 weken vermenteren

Na minimaal 2 weken is de bokashi klaar. Goed gefermenteerd, ruikt de massa licht zurig.

gefermenteerde organisch materiaal uit de bokashi emmer word ingegeraven in te moestuin

De bokashi kan nu worden ingegraven in de tuin.

gefermenteerde bokashi onder een pot om verder opgenomen te worden in de bodem

Ook kan de bokashi in een volle omgekeerde pot op de aarde worden gezet. Na ±2 maanden kun je dan de bokashi tussen de planten “mulchen”.

Bokashi sap is verdunt ook te gebuiken voor kamerplanten

Het afgetapte vocht is zeer geschikt voor de kamerplanten. Vergeet niet te verdunnen met water!

Scroll to top