Wat is bokashi

Bokashi is het Japanse woord voor “goed gefermenteerd organisch materiaal”. Etensresten zoals schillen, stronkjes en kliekjes, maar ook visgraten of bloemenresten zijn organische materialen die gefermenteerd kunnen worden. Eigenlijk kan alles erin, dus ook gekookt eten, vlees- en/of visresten. Het organische materiaal wordt gefermenteerd om als voedingsbron voor het bodemleven te dienen. Door de fermentatie kunnen wormen en anderen micro-organismen het verder omzetten tot een voedingsbron voor alle planten.

Fermenteren

Zuurkool is een vorm van fermenteren die iedereen wel kent; het is witte kool die door melkzuur bacteriën in een zuurstofloze omstandigheid omgezet is, gefermenteerd is. Zuurkool is licht verteerbaar bevat veel antioxidanten, vitamines en enzymen en natuurlijke antibiotica. Zuurkool is eindeloos houdbaar, want eenmaal gefermenteerd is gefermenteerd. Fermenteren is een prachtige manier van conserveren waarbij voedingsstoffen en energie behouden blijven. Het verhoogt de voedingswaarde zelfs.